نقشه شیپ فایل محدوده و حریم شهر اهواز
محدوده و حریم شهر از مباحث مهم در شهرسازی و برنامه ریزی شهر است. در فایل حاضر جدیدترین نقشه شیپ فایل محدوده و حریم شهر اهواز ارائه می گردد.
محدوده شهر
در ساده ترین تعریف محدوده شهر را می توان آخرین نقطه ای از شهر دانست که شهرداری به آن ارائه خدمات می کند و بعد از آن حریم شهر آغاز می گردد. به عبارتی دیگر محدوده شهر عبارت است از حد کالبدی موجود شهر و توسعه آتی در دوره طرح جامع و تا تهیه طرح مذکور در طرح هادی شهر که ضوابط و مقررات شهر سازی در آن الزامی است.
حریم شهر
حریم، معادل مفهوم کمربند سبز (Green GBelt) است؛ گستره ای پیرامون کلانشهر، که حفاظت از طبیعت آن اصل است و جلوگیری از تبدیل شدن کاربری اراضی طبیعی واقع در آن به سایر کاربری ها ضرورت تام دارد؛ مگر کاربری هایی که با رسالت حفاظت از طبیعت منافات ندارند و چه بسا موجب تقویت آن هم هستند. این تعریف منافاتی با ادامه حیات و افزایش نظام مند جمعیت درون محدوده قانونی کنونی سکونتگاه هایی که هم اینک در حریم واقع شده اند، ندارد.
در ادبیات جهانی سه تعریف برای حریم رایج بوده است، که عبارتند از:
– ذخیره گسترش آینده شهرها (محدوده توسعه 25ساله)
– محدوده خدمات رسانی شهرداری ها
– کمربند سبز
در کشور ما، برای حریم دو تعریف اول رایج بوده است. در این طرح تأکید ما بیشتر بر تعریف سوم است که طی آن اصل حفاظت از طبیعت حریم پایتخت _ به عنوان اصل اول _ است. این اصل باید در دستور کار همۀ شهرداری ها و سازمان های ذیربط قرار گیرد. کمربند سبز به معنای حذف سکونتگاههای درون محدوده حریم نیست، بلکه بدین معناست که از این پس در این محدوده اصل اول، تبدیل حریم به تنفسگاه نه تنها شهر تهران که همۀ سکونتگاهها داخل آن و در نتیجه حفاظت فضاهای طبیعی است. ضرورت مدیریت یکپارچۀ حریم هم از همین رواست. مدیریت یکپارچه، منافاتی با ادامۀ تقسیمات کشوری و مدیریت آنها ندارد.
فرمانداری، بخشداری، دهداری، شهرداری و دهیاری- کماکان. تنها وظیفۀ جلوگیری از تخریب فضاهای طبیعی و چه بسا ارتقای آنها، بهصورت یکپارچه و هماهنگ بهانجام میرسد. یکی از مؤلفه های اصلی شهرهای جهانی، تسلط کامل بر تغییر و تحولات کالبدی و کارکردی گستره پیرامون شهر است؛ که به طور عام، کمربند سبز (Green Belt) نامیده می شود و از آن، مفهوم حفاظت از طبیعت (طبیعتی که شهر را بر دامان خود پرورانده است و میزبان آن بوده است). مستفاد می گردد؛ حفاظت در برابر گسترش بی رویه ساخت و سازها و توسعه شهرها و شهرک های اقماری که به هم پیوستن نقاط سکونتی و جمعیتی و بزرگ سری و عدم توازن رشد شهری در برابر ارزش های محیط طبیعی را در پی دارند. در این گستره های کلانشهری، سکونتگاه ها و نقاط جمعیتی پرشماری پراکنده اند که هویت خود را از شهر مادر گرفته اند و اجزاء منفصل سکونت و فعالیت آن هستند؛ روزانه، سفرهای کاری عمده بین این نقاط و شهر مادر در جریان است و این جمعیت همانند ساکنان شهر مادر از خدمات و امکانات شهری بهره مندند.
دانلود نقشه شیپ فایل محدوده شهرهای کشور بر اساس آخرین بروزرسانی تقسیمات کشوری 1401